Bandyliiga

April 4, 2014

Jääpallon Suomen mestaruudesta pelataan Bandyliigassa. Bandyliiga on Suomen Jääpalloliiton alainen Suomen ylimmän sarjatason miesten jääpalloilusarja. Bandyliigan historia kantautuu vuoteen 1908, jolloin Suomessa ratkaistiin ensimmäistä kertaa jääpalloilun suomenmestaruus. Reilut 80 vuotta myöhemmin kaudella 1991-92 otettiin käyttöön nimi Bandyliiga.

Jääpallon SM-kilpailu on Suomen ensimmäinen joukkuepalloilulajeissa kilpailtu suomenmestaruuskilpailu. Suomeen saapuessaan jääpalloa pelattiin jo Ruotsissa ja Venäjällä. Niinpä ensimmäinen suomalaisjoukkue osallistui 1899 Pietarissa ensimmäisiin peleihin, jolloin viipurilainen Skridskoklubb kamppaili häviten venäläisseuralle 5-4. Vuosituhannen vaihteessa jääpalloa pelattiin lähinnä Viipurissa, Oulussa, Haminassa sekä Helsingissä. Suomen Palloliitto perustettiin 1907 ja jo seuraavana vuonna pelattiin ensi kertaa jääpallossa Suomen mestaruudesta. Mestaruus päätyi HIFK:n päihittäneelle Polyteknikkojen Urheiluseuralle. Vuodesta 1908 Suomen mestaruudesta on pelattu kolmea sotavuotta lukuun ottamatta vuosittain.

Mestaruustaistot käytiin cup-muotoisina vuoteen 1931 saakka, jonka jälkeen pelattiin yksinkertainen sarja vuosikymmenen lopulle kunnes 1937 aloitettiin kaksilohkoisena sarjana. Kahdesta siirryttiin pian vuonna 1941 kolmeen lohkoon ja parin sotatalven ajan palattiin tilapäisesti cup-muotoiseen kilpailuun, kun sotien jälkeen aloitettiin nelilohkoisena SM-sarjana. Tämäkään järjestelmä ei ollut lopullinen, vaan lohkomäärä tiputettiin portaittain taisin yhteen vuosiksi 1953-1969, joskin 1965 oli käytössä kaksilohkoinen järjestelmä. Vuonna 1969 päästin lähemmäksi nykytilannetta siirryttäessä yksilohkoiseen kaksinkertaiseen sarjaan. 70-luvun puolivälin jälkeen sarjan päätökseksi alettiin pelaamaan pudotuspelejä.

Eniten jääpallon Suomen mestaruuksia on kertynyt Helsingin IFK:lle, joka on pokannut SM-pystin seitsemäntoista kertaa. Taakse on jäänyt Warkauden Pallo 35 kuudellatoista mestaruudella. Oulun Luistinseura johtaa kaikkien aikojen pistetilastoa, mutta on voittanut mestaruuden ”vain” viisitoista kertaa. Edelleen yhden mestaruuden päässä seuraa Viipurin Sudet neljäntoista mestaruuden kera. Oulun Palloseura on kaiverruttanut nimensä seitsemästi mestaruuspokaalin laattaan. Jyväskylän Seudun Palloseura ei ole viisikymmenvuotisen historiansa aikana yltänyt ylimmällä sarjatasolla mestaruuteen, mutta tänä vuonna siihen on mahdollisuus. 15.3. pelattavassa mestaruusottelussa odotettavasti Oulun Luistinseura saavuttaa kuudennentoista mestaruutensa, mutta JPS:n yllätysmomentti on mahdollinen. Toisaalta OLS on ollut kotonaan ylivoimaisen vahva, joten JPS:n mestaruutta odottavat luottavat JPS:n erinomaiseen suoritukseen.

Finaaliin edenneet Oulun Luistinseura ja Jyväskylän Seudun Palloseura olivat myös runkosarjan kärkisijoilla sijoittuen kolmanneksi ja neljänneksi. OLS eteni finaaliin häviten pudotuspeleissä ainoastaan yhden ottelun. JPS on pelannut toistaiseksi puhtaan pudotuspelisarjan, joskin maltillisemmilla maalieroilla kuin OLS. Joukkueet jättivät Playoffseissa taakseen runkosarjassa paremmin menestyneet Akilleksen ja Kampparit. Pudotuspelien ulkopuolelle Bandyliigan kaudella 2013–2014 jäi Narukerä ja takavuosien mestaruusrohmu WP 35.